Perníčky pro labužníky

množství: na 3 plechy / pečeme 4–3 týdny předem
na těsto: 350 g hladké mouky, 130 g moučkového cukru, 100 g másla, 1 vejce, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 10 lžic tekutého medu, 1 1/2 lžíce kakaa, citronová a pomerančová kůra, 4 lžičky mleté skořice, 2 lžičky tlučeného hřebíčku, 1 lžička muškátového květu, 1 1/2 lžička mletého zázvoru
na potření: žloutek
na polevu: citrónová poleva v prášku – asi 140 g (nejlepší je Vitana, např. Labeta má totiž nažloutlý odstín), citrónová šťáva, potravinářské barvivo + případně bílek pro bělejší polevu

postup: Máslo, med a cukr utřeme, vmícháme vejce a postupně přidáme nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru, mouku, kakao, všechno koření a prášek do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, které dáme na 2 hodiny do chladu. Pak z těsta vyváleného na pomoučněném vále na 5 mm silnou placku vykrajujeme různé tvary, které potřeme žloutkem rozšlehaným s lžičkou vody a pečeme na vymazaném plechu v předehřátě troubě (elektr. 160°C) po dobu 10–20 minut. Po vychladnutí zdobíme perníčky citrónovou polevou. (Můžeme použít i jinou polevu, například tradiční bílkovou, ale kyselá na nich chutná nejlépe.) Pěkně vypadají perníčky zdobené různými odstíny jedné barvy či perníčky dvoubarevné (například kombinace bílé a červené apod.).

 

Kávové rohlíčky

množství: 40 kousků / pečeme 2–1 týden předem, dozdobit můžeme déle
na těsto: 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 200 g másla, 4 polévkové lžíce instantního kávového prášku, 50 g mletých mandlí, 50 g mletých lískových oříšků, špetka soli
na dohotovení: 100 g čokolády na vaření, 75 g pistácií, 75 g krystalového cukru

postup: Instatní kávu rozpustíme v 50 ml horké vody a dáme vychladit. Mouku, moučkový cukr, mleté mandle a oříšky, sůl a pokrájený tuk promícháme, přilijeme kávu a vypracujeme těsto, které odložíme zhruba na hodinu do chladna. Z těsta pak tvoříme 6 cm dlouhé válečky a stáčíme je do tvaru rohlíčků. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě (elektr. 200°C, plyn stupeň 2) asi 10 až 12 minut. Vychladlé rohlíčky potíráme rozpuštěnou polevou a sypeme nasekanými mandelmi, pistáciemi a krystalovým cukrem.

 

Andělská očka

množství: 20 kousků / pečeme 2–1 týden předem
na těsto: 160 g hladké mouky, 80 g cukru, 50 g másla, 1 vejce, 1 lžička prášku do pečiva, nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče, sůl
na dohotovení: 75 g marmelády nebo želé z červeného rybízu, 100 g hořké čokolády

postup: Mouku, prášek do pečiva, cukr, pomerančovou kůru, vejce, kousky tuku a sůl zpracujeme na hladké těsto, které necháme přikryté fólií uležet 1 hodinu v chladnu. Z těsta pak vytvarujeme 20 kuliček velikosti vlašského ořechu a na plechu vyloženém pečicím papírem do nich uděláme obráceným koncem vařečky malé důlky. Ty naplníme rybízovou marmeládou/želé. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut (elektr. 200°C, horkovzduš. 175°C, plyn stupeň 3). Po vychladnutí máčíme spodní části koláčků v rozehřáté čokoládě.

 

Marseillské koláčky

množství: ? / pečeme 1 den předem
na těsto: 380 g hladké mouky, 240 g cukru, 140 g čerstvého a 140 g rozpuštěného másla, 3 žloutky
na dohotovení: pikantní rybízová zavařenina (čím tužší, tím lepší), případně mandle a moučkový cukr

postup: Čerstvé a rozpuštěné máslo smícháme dohromady. Pozvolna přidáváme žloutky, cukr a nakonec po lžících hladkou mouku. Na vále poprášeném moukou vyválíme silnější plát (asi 0,6 cm) a vykrajujeme malé koláčky (o průměru asi 3 cm), které pokládáme na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech. Koláčky potřeme vodou. Doprostřed klademe zavařeninu podle chuti (nejlépe asi ½ lžičky) a sypeme sekanými mandlemi, což ale vůbec není nutné. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Po upečení můžeme posypat moučkovým cukrem.

 

Linecké cukroví

množství: na 3 plechy / pečeme 3–1 týden předem
na těsto: 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 200 g másla, 2 žloutky, citrónová kůra
na dohotovení: marmeláda (nejlépe rybízová, malinová), moučkový cukr

postup: Z ingrediencí zpracujeme těsto a dáme jej rozležet do chaldna. Pak vyválíme placku, ze které vykrajujeme jednoduché tvary (kolečka, srdíčka, kytičky, trojúhelníčky, čtverečky…) – polovině tvarů vykrojíme také střed menší formičkou. Upečené cukroví slepujeme marmeládou (vždy plný a vykrojený tvar k sobě) a obalujeme v cukru. 

 

 

Linecké cukroví

 

Vanilkové rohlíčky

množství: na 3 plechy / pečeme 3–1 týden předem
na těsto: 250 g hladké mouky, 60 g cukru, 180 g másla, 100 g mletých vlašských ořechů, 2 lžíce rumu, trochu vanilky
na dohotovení: moučkový cukr

postup: Vypracujeme těsto, které necháme v chladu rozležet. Pak tvoříme malé rohlíčky (asi 5 cm), které klademe na vymaštěný plech. Zprudka v troubě upečeme.

 

Ořechové škebličky

množství: na 3 plechy / pečeme 2–1 týden předem
na těsto: 250 g hladké mouky, 250 g másla, 1 vejce, 1 lžíce studené vody
na náplň: 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g cukru, 1 celé vejce a žloutek
na obalení: moučkový cukr

postup: Přísady na těsto zpracujeme a dáme na 2 hodiny do lednice. Také všechny přísady na náplň spojíme. Pak z těsta vyválíme placku silnou 3 mm a vykrajujeme kolečka, na které dáváme po lžičce náplně. Kolečka přehneme na polovinu a okraje řádně přitiskneme. Pečeme v mírné troubě a ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.

 

Mandlové lupínky

množství: na 1 formu (srnčí hřbet)
na těsto: 4 vaječné bílky, 100 g moučkového cukru, 100 g hladké mouky, 100 g mandlí/lískových oříšků

postup: Z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého zašleháme moučkový cukr a poté postupně přidáváme hladkou mouku. Do hmoty vmícháme celé, neloupané mandle/ořechy. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy (srnčí hřbet) a pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 30 minut. Necháme ve formě vychladnout (ideálně do druhého dne) a poté upečený korpus vyklopíme z formy a nakrájíme ostrým nožem na tenké lupínky, které rozložíme na plech a dáme do trouby dosušit dokřupava. Uchováváme v krabici na suchém místě. 

 

Kokosové kuličky /nepečené

na těsto: 210 g cukru, 250 g tuku, 2 vejce, rozdrobené piškoty, 30 g kakaa, trochu rumu

postup: Cukr, vejce, kakao a rum dobře utřeme a přidáme změklý tuk. Zahustíme piškoty. Vytvoříme kuličky (asi 1,5 cm) a obalujeme je v kokosu.

 

Vosí hnízda /nepečené

na těsto: 180 g moučkového cukru, 80 g másla, 200 g mletých piškotů, 3 lžíce kakaa, 4 lžíce rumu, 2 lžíce vody
na dohotovení: cukr, celé piškoty

postup: Z přísad zpracujeme těsto, ze kterého pomocí formiček na vosí hnízda vysypaných cukrem tvoříme úlky. Ty pak plníme vaječným koňakem nebo některou z náplní, dna vytvoříme z piškotů.
náplň: 1) vaječný koňak / 2) dortová náplň v prášku Dr. Oetker s příchutí vaječného koňaku / 3) 80 g moučkového cukru, 1 vařený žloutek, 1 syrový žloutek, 2 lžíce rumu, 1 kondenzované mléko – vše utřít / 4) 80 g cukru, 100 g másla, 1 žloutek, 1 bílek – bílek s cukrem ušleháme ve vodní lázni, odstavíme a mícháme do vychladnutí, pak přidáme utřené máslo a žloutek

 

Kokosoví tučňáčci /nepečené

na těsto: 80 g krupicového cukru, 60 g másla, 70 g dětských piškotů, 80 g strouhaného kokosu, 2 lžíce mléka, vaječný likér
na dohotovení: 20 g krupicového cukru, 70 g dětských piškotů, čokoládová poleva, plátky mandlí, červené a modré potravinářské barvivo

postup: Piškoty na těsto rozmačkáme válečkem na nudle, přisypeme kokos, cukr, máslo, přidáme mléko a zpracujeme těsto. Formičku na vosí úly vysypeme cukrem, dáme do ní kousek těsta, prstem promáčkneme a vyklopíme. Otvor vyplníme vaječným koňakem a nakonec dolů přitiskneme piškot. Takto vytvořená „tělíčka“ tučňáků opatrně ponoříme z poloviny do rozpuštěné čokolády, vytvoříme tak „fráček“. Těsně před zaschnutím čokolády přilepíme plátky mandlí jako křidýlka. Malou část těsta obarvíme červeným barvivem rozpuštěným v trošce vody a vytvarujeme z něj zobáčky. Další kousek těsta obarvíme modrým barvivem a použijeme jej na vymodelování kuliček na očička. Zobáčky a očička a přilepíme tučňákům čokoládou.

 

Sandokanovy oči /nepečené

na bílou čokoládu: 1/2 kostky tuku (125 g Ceresu), 2 lžíce kokosu, 4 lžíce práškového cukru, 1 lžíce sušeného mléka – v horké vodní lázni rozpustíme tuk, přidáme prosátý cukr a sušené mléko a nakonec přimícháme kokos.
na tmavou čokoládu: 1/2 kostky tuku (125 g Ceresu), 4 lžíce práškového cukru, 4 lžíce pudinku, 2 lžíce solamylu, 4 lžíce kakaa – v horké vodní lázni rozpustíme tuk a přidáme všechny zbylé prosáté přísady
na dohotovení: lentilky, plato od bonboniéry/papírové košíčky

postup: Použijeme platíčka od bonboniér, kam na místa bonbonů vložíme vždy po jedné barevné lentilce, kterou zakryjeme asi do půlky otvoru bílou čokoládou. Po ztuhnutí přelijeme bílou vrstvu čokoládou tmavou. Necháme ztuhnout v chladu. Pak každý čokoládový bonbónek opatrně z umělohmotného platíčka vytlačíme a uchováváme je v krabici v chladu. „Sandokanovy oči“ můžeme také vytvořit v papírovém košíčku.

 

Indiánci /nepečené

na sníh: 120 g krupicového cukru, 50 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 bílky
na dohotovení: celé piškoty, čokoláda

postup: Krupicový cukr a 6 lžic vody svaříme na nit (cukr se mezi prsty táhne jako nit). Z bílků ušleháme sníh, přidáme moučkový a vanilkový cukr. Pak svařený krupicový cukr vešleháme do sladkého sněhu. Touto hmotou pak tvoříme (nejlépe zdobícím pytlíkem) bochánky na piškotech. Ty dáme do chladna a zatím si rozehřejeme čokoládu. Tou pak studené indiánky poléváme.

 

Cukrová jádra /nepečené

suroviny: 2 hrnky ořechů (nejlépe vlašské, lískové, mandle), 1 hrnek krystalového cukru, 4 lžíce pomerančové šťávy, 2 lžíce brandy, 1 lžíce másla, špetka mletého zázvoru

postup: Na pánvi rozpustíme máslo a přisypeme cukr, který svlažíme pomerančovou šťávou a brandy. Za stálého míchání pomalu zahříváme do chvíle, až začne cukr probublávat a tekutiny se částečně vypaří. Pak na pánev nasypeme ořechy, přidáme špetku zázvoru a promícháme. Ještě než začne cukr hnědnout, vše nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a jádra od sebe vařečkou oddělíme. Ztuhnou okamžitě. Pokud je hned nebudeme podávat, uložíme je v suchu.

© iveta kulhavá (webdesign, celková koncepce a obsah stránek), eva kautzká (kód) / mapa stránek / kontakt