Jemný citrónový dort

množství: 1 dortová forma (asi 12 kousků)
ingredience: 8 polévkových lžic citrónové šťávy, 8 vajec, 250 g práškového cukru, 2 kelímky (po 250 g) smetany na šlehání, 50 g solamylu, sůl, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 sáčky ztužovače šlehačky
na dohotovení: tuk na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy, pergamenový nebo pečicí papír, případně kůra z jednoho citrónu na ozdobení

postup: Připravíme si dva korpusy. Z osmi bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a postupně do něho zašleháme 100 g práškového cukru. Osm žloutků, 100 g cukru, špetku soli a dvě polévkové lžíce citrónové šťávy šleháme tak dlouho, až vznikne hladká krémová hmota. Vmícháme 50 g solamylu a nakonec ušlehaný sníh. Těsto rozdělíme na dvě části.

Dvě dortové formy o průměru asi 26 cm vyložíme pergamenovým papírem nebo papírem na pečení a vysypeme hrubou moukou. Na papír rozetřeme těsto a povrch uhladíme. V předehřáté troubě (elektr. sporák 150°C/plyn stupeň 2) pečeme asi 35 minut. Necháme trochu zchladnout a uvolníme z okrajů.

Na náplň ušleháme ze smetany a ztužavačů velmi tuhou šlehačku, do které postupně zašleháváme vanilkový cukr a 6 lžic citrónové šťávy. Šleháme jen krátce. Na jeden upečený a vychladlý piškotový korpus navršíme všechnu citrónovou šlehačku (ale můžeme si nechat trochu na ozdobení) a zakryjeme druhým dílem. Zbylý práškový cukr prosejeme na povrch dortu a ozdobíme hoblinkami citrónové kůry (případně zbylou šlehačkou).

 

Tříbarevný koláč

množství: 1 plech
I. těsto: 150 g moučkového cukru, 1 vejce, 150 g másla, 450 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 30 g kakaa, 4 lžíce studené vody
II. těsto: 100 g másla, 2 vejce, 750 g tvarohu, cukr dle chuti
III. těsto: 300 g moučkového cukru, 2 celá vejce, 15 cl oleje, 300 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 7 lžic studené vody

postup: Smícháme přísady prvního těsta a zpracujeme je nejlépe rukama na vále. Těstem potáhneme vymazaný a vysypaný plech. Poté ušleháme přísady druhého těsta a rozprostřeme na první vrstvu. Nakonec promícháme všechny přísady třetího těsta a tím pokryjeme vrstvu druhou. Dáme péci na 25 minut do trouby vyhřáté na 200 °C.

 

Koblihy

množství: asi 35 kousků
ingredience: 40 g másla, 40 g cukru, 4 žloutky, 3/8 litru mléka, 30 g droždí, 500 g hrubé mouky, 2 lžíce rumu, sůl, citronová kůra, 1 vanilkový cukr, tuhá zavařenina (nejlépe meruňková), olej na smažení

postup: Máslo s cukrem utřeme do pěny, jeden po druhém vmícháme žloutky, dále citronovou kůru, vanilkový cukr a po kapkách rum. Mezitím necháme vzejít kvásek z droždí, vlažného mléka, kostky cukru a trošky hrubé mouky, kterou odebereme z celkového množství. Do třené hmoty přidáme vykynutý kvásek a zbývající mouku se špetkou soli. Vařečkou dobře vypracujeme těsto, až se na jeho povrchu tvoří bubliny. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout.

Po nabytí o polovinu jej na pomoučněném vále vyválíme na 2 cm a tvořítkem (nebo skleničkou) vykrájíme kolečka. Na polovinu z nich poklademe do středu lžičku zavařeniny. Druhou polovinou je překlopíme, okraje přitiskneme a menším tvořítkem znovu vykrojíme (tím se okraje dobře spojí). Koblihy necháme na moukou posypaném vále dále kynout, přikryté utěrkou. Po půl hodině obrátíme a necháme dále kynout. Smažíme pod poklicí v 3 cm silné vrstvě tuku z obou stran dozlatova. Vyjmeme na talíř vyložený papírovým ubrouskem, který vsákne přebytečný tuk. Po chvilce posypeme cukrem a můžeme podávat.

Tip: Aby koblihy byly naprosto dokonalé, měla by jejich příprava probíhat v teple. Nejlepší jsou čerstvé, druhý den už chutnají „jen“ jak z pekárny  ale i tak jsou dobré!

 

Tachovské svatební koláčky

na těsto: 60 dkg polohrubé mouky, 1 nastrouhaný ztužený tuk, 1 vejce a 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce cukru krystal, špetka soli, 1 1/2 kostky droždí, 1/4 l mléka na kvásek
na náplň: tvaroh, mák, marmeláda, rozinky, mandle
na obalení: 1 kostka másla, 1 štamprdle rumu, 4 balíčky vanilkového cukru, moučkový cukr

postup: Vypracujeme těsto, které vyválíme na tloušťku asi 1/2 cm a vykrajujeme malá kolečka (asi 3 cm v průměru). Klademe na vymaštěný plech a doprostřed každého dáme asi lžičku náplně (tvaroh, mák, marmeláda, rozinky, mandle). Upečené koláčky namáčíme v rozpuštěném másle smíchaném s rumem a obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

 

Hraběnka, strouhaný koláč s jablky

množství: 1 plech
na těsto: 40 dkg hladké mouky, 10 dkg moučkového cukru, 1 Hera, 4 žloutky, 1/2 prášku do pečiva
na dohotovení: 4 bílky + 4 lžíce moučkového cukru, jablka, kakao, ořechy, rozinky

postup: Z přísad zpracujeme těsto a třetinu dáme do ledničky. Zbytek rozetřeme na vymaštěný a vysypaný plech, posypeme nahrubo nastrouhanými jablky, kakaem, ořechy a rozinkami. Z bílků a cukru ušleháme sníh, který pak rozetřeme na jablka. Navrch nahrubo nastrouháme těsto z ledničky. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.

 

Valašské frgále

množství: 2 koláče o průměru 20 cm
na kynuté těsto: 250 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 80 g másla, 2 dl mléka, 2 žloutky, 20 g droždí, špetka soli, citronová kůra
na tvarohovou náplň: 300 g měkkého tvarohu, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, špetka soli, citronová kůra – všechny přísady spojíme dohromady a vymícháme v hladký krém.
na makovou náplň: 150 g mletého máku, 100 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1/2 dl mléka, 50 g másla, mletá skořice, badyán – mák spaříme vroucím mlékem, přidáme máslo, cukr a koření, vše dobře promícháme
na dohotovení: mandle, rum

postup: Z trochy vlažného mléka, droždí a trochy cukru necháme vzejít kvásek, který pak vlijeme do prosáté mouky. Přidáme zbytek mléka a cukru, sůl, žloutky, rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 1 hodinu vykynout. Z pečícího papíru vystřihneme 2 kruhy o průměru 20 cm a potřeme je rozpuštěným máslem. Vykynuté těsto rozdělíme na polovinu a každý díl těsta rozválíme na tenkou placku a na připraveném papíře ji zformujeme do kruhu. Těsto musí být velmi tenké. Na placky z těsta potom střídavě klademe náplně a dozdobíme půlkami mandlí. Koláče pečeme při 180°C. Ještě horké pokapeme rumem.

 

Křupavé vafle

množství: asi 8 kousků
na těsto: 125 g másla nebo margarínu, 100 g cukru, 1 sáček vanilínového cukru, 2 vejce, 250 g polohrubé mouky, 100 ml mléka, 100 ml vody, 1/2 balíčku prášku do pečiva, sůl, citrónová kůra
na dohotovení: šlehačka, karamel/čokoláda/malinový džem apod.

postup: Změklé máslo nebo margarín utřeme do pěny s cukrem, vanilínovým cukrem a vejci. Pak přidáváme střídavě vlažné mléko, vodu a mouku. Do posledních 50 g mouky vmícháme prášek do pečiva. Přidáme také špetku soli a ochutíme strouhanou citrónovou kůrou. Pečeme ve vaflovači.

© iveta kulhavá (webdesign, celková koncepce a obsah stránek), eva kautzká (kód) / mapa stránek / kontakt