Česká bramboračka /polévka

ingredience (6 osob – cca 2 litry): 5 středně velkých brambor, 4 mrkve, 2 cibule, 2 misky další zeleniny (růžičková kapusta, květák, celer, petržel, pórek, cibulová nať…), alespoň 8 středně velkých hub, 3–5 stroužků česneku, 2 kostky bujónu, asi 2 lžíce Vegety, špetka soli, 2 lžíce majoránky, 5 lžic másla a 6 vrchovatých lžic hladké mouky na jíšku

postup: Brambory a zeleninu nakrájíme na kostky. Do hrnce s 1,7 litry vroucí vody a špetkou soli dáme nakrájenou mrkev (případně i celer a petržel, máme-li) a po pěti minutách přidáme brambory, česnek, cibuli a ostatní zeleninu, pokrájené houby a kostky bujónu. Vaříme asi 20 minut. Na rozpuštěném másle opražíme mouku do růžova a pak za neustálého míchání metličkou přilijeme 1,5–2 hrníčky studené vody. Jíšku vmícháme do polévky a necháme ještě asi 10 minut provařit. Přidáme majoránku a dochutíme vegetou.

 

Kapustová polévka s placičkami /polévka

ingredience (4 osoby): 2 l kuřecího/hovězího vývaru (může být z kostky), 30 dkg růžičkové kapusty, 3 mrkve, kousek celeru, mouka na zahuštění, troška prášku do pečiva, Vegeta, olej

postup: Ve vývaru uvaříme do měkka růžičkovou kapustu a na kostičky nakrájenou mrkev a celer. Uvařenou zeleninu z polévky vyndáme, rozmačkáme a smícháme s vejci, moukou a práškem do pečiva. Dochutíme vegetou a na oleji z těsta smažíme malé placičky. Polévku také dochutíme vegetou, omastíme asi lžící oleje a podáváme s placičkami.

 

Sladká mléčná polévka /polévka

ingredience (4 osoby): 1,5 litru mléka, 1 lžíce másla, 5–6 hrstek drobných těstovin (písmenka, hvězdičky…), sůl, 4 lžíce krupicového cukru

postup: Na másle na prudším ohni osmahneme těstoviny (nutně musejí být drobounké!). Přidáme 3 špetky soli. Pořádně prohazujeme, aby se nic nepřipálilo. Zhruba po pěti minutách, kdy začnou těstoviny hnědnout, oheň ztlumíme a po troškách přiléváme mléko. Po prvním zalití mlékem osladíme zhruba čtyřmi lžícemi cukru, podle chuti. Vaříme asi půl hodiny, až do změknutí těstovin. Nakonec dle chuti dosladíme.
Karamelová mléčná polévka: Postup je zcela stejný, akorát hned na začátku k těstovinám přidáme se solí i 2 lžíce krupicového cukru. Pak o to více mícháme a zalijeme mlékem teprve až když těstoviny dostanou hnědou karamelovou barvu. Po zalití mlékem přidáme zbývající 2 lžíce cukru a dále postupně doléváme mléko do 1,5 litru.

 

Buchtičky se šódó

ingredience (4 osoby)těsto: 1/2 kg polohrubé mouky, 6 lžic cukru, 1/2 lžičky soli, asi 3 dcl mléka, 1/2 skleničky majonézy; krém: 1 sáček vanilkového pudinku, 1 l mléka, 1 dcl rumu, cukr

postup: Do misky dáme mouku a vytvoříme v ní důlek, do nějž dáme droždí a 1/2 lžíce cukru, zalijeme trochou mléka a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme všechny zbylé přísady a řádně vyhněteme těsto, až je hladké a tvoří bubliny. Necháme asi hodinu kynout. Vyklopíme na pomoučněný vál a rozkrájíme na několik dílů, z nichž vytvoříme válečky. Z těch odkrajujeme kousky a tvoříme malé buchtičky, které klademe těsně vedle sebe na vymaštěný pekáček. Upečeme dozlatova a potřeme máslem. Rozdělíme na talíře a poléváme připraveným horkým vanilkovým krémem.
vanilkový krém (šódó): Do hrníčku si odlijeme část mléka a rozkvedláme v něm pudinkový prášek. Zbylé mléko nalijeme do hrnce, osladíme a přivedeme k varu. Přidáme rozmíchaný pudinkový prášek a asi 3 minuty vaříme. Ke konci přilijeme rum.

 

Knedlíky

Domácí knedlík v hadru

ingredience (1 knedlík): hrubá mouka, trochu mléka, 1 vejce, 1–2 housky
postup: Z hrubé mouky, mléka a vejce vypracujeme tužší lepivé těsto, do kterého namačkáme na kostky nakrájenou housku. Těsto dáme do vlhkého hadru, jehož konce smotáme tak, aby knedlík nevypadl, a řádně ho „otřískáme“ o stůl, aby se těsto dobře spojilo, knedlík má být tuhý. Smotané konce hadru svážeme k sobě a knedlík vhodíme do vařící vody. Vaříme 45–60 minut a každých 15 minut (nebo podle potřeby) obracíme. Uvařený knedlík vyndáme z hadru a nakrájíme na silnější plátky. Tento knedlík je vydatný, hutný a chutný .)

 

Chlupaté knedlíky

indredience (4 osoby): 30 dkg syrových nastrouhaných brambor, 15–20 dkg hladké mouky, 5 dkg strouhanky, 1 vejce, 2 lžičky soli
postup: Přísady v míse spojíme rukama, až nám z těsta jdou lehce tvarovat kuličky. Z těsta tvoříme mezi dvěma namočenými lžícemi knedlíčky a vkládáme je do vroucí osolené vody. Vaříme asi 10 minut, pak vodu slijeme.
Podáváme například s volským okem a smaženou cibulkou, či třeba s pečeným vepřovým.

 

Sladké knedlíky – tvarohové těsto

indredience (4 osoby)500 g tvarohu, 450–500 g hrubé mouky, 100 g másla, 1 vejce, špetka soli
postup: Na vále spojíme rukama všechny přísady v těsto, z něhož vytvoříme váleček.
Z válečku odkrajujeme kousky těsta a tvoříme malé kuličky (asi o průměru 2 cm), které poté na talíři sypeme čerstvým ovocem (KULIČKY SYPANÉ OVOCEM). Nebo do kousků těsta odkrajovaného z válečku ovoce zabalujeme a tvoříme větší kulaté knedlíky, ovoce uvnitř nesladíme (PLNĚNÉ OVOCNÉ KNEDLÍKY). Vaříme v horké jemně osolené vodě. Když knedlíky vyplavou, vaříme ještě asi 3 minuty a poté scedíme. Podáváme teplé s čerstvým měkkým nebo strouhaným tvarohem, polité přepuštěným máslem a sypané cukrem a skořicí.

 

Sladké knedlíky – odpalované těsto

indredience (4 osoby)1/2 l mléka, asi 10 lžic hrubé krupice, špetka soli, asi 10 lžic hrubé mouky, 1 vejce
postup: Do mléka dáme hrubou krupici a sůl a uvaříme tuhou krupicovou kaši, do které pak zamícháme máslo. Z vychladlé kaše, polohrubé (nebo hrubé) mouky a vajíčka zpracujeme na vále těsto, z něhož vytvoříme váleček.
Z válečku odkrajujeme kousky těsta a tvoříme malé kuličky (asi o průměru 2 cm), které poté na talíři sypeme čerstvým ovocem (KULIČKY SYPANÉ OVOCEM). Nebo do kousků těsta odkrajovaného z válečku ovoce zabalujeme a tvoříme větší kulaté knedlíky, ovoce uvnitř nesladíme (PLNĚNÉ OVOCNÉ KNEDLÍKY). Vaříme v horké jemně osolené vodě. Když knedlíky vyplavou, vaříme ještě asi 3 minuty a poté scedíme. Podáváme teplé s čerstvým měkkým nebo strouhaným tvarohem, polité přepuštěným máslem a sypané cukrem a skořicí.

 

Guláše

Hovězí guláš

ingredience: hovězí maso, cibule (kolik masa, tolik cibule), sádlo či olej, mletá červená paprika, sůl, pepř, kmín, česnek, hovězí bujón, mouka/jíška
případně: na dochucení majoránka, rajčatový protlak, víno/pivo, na zahuštění strouhaný trvdý chléb, brambora

postup: Cibuli osmahneme na sádle či oleji, do rozpálené směsi přidáme maso nakrájené na menší kousky a opečeme je pořádně z obou stran. Zakryjeme pokličkou a necháme z masa vydusit vlastní šťávu. Poté přidáme mletou červenou papriku a zalijeme horkým vývarem. Část vývaru můžeme nahradit bílým či červeným vínem nebo pivem, přidat můžeme také trochu rajčatového protlaku. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, česnek a případně majoránku. Dusíme doměkka. Ke konci varu zahustíme jíškou nebo moukou rozkvedlanou ve vodě a necháme ještě pár minut provařit. Případně můžeme zahustit strouhaným suchým chlebem, který přidáme zhruba půl hodiny před koncem, nebo bramborou nakrájenou na malé kostičky, kterou přidáme spolu s vývarem. Jako příloha se hodí téměř cokoliv – houskový knedlík, rýže, těstoviny, noky, vařené bambory, bramboráky, chléb…

 

Maďarský guláš

ingredience: 800 g předního hovězího, 800 g cibule, 4 lžíce oleje, čerstvě mletý pepř, sůl, 1/2 lžičky kmínu, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžíce pálivé papriky, kousek sušené feferonky, 1 rajčatový protlak, 1 velká brambora, 1/2 l hovězího bujónu

postup: Omyté maso osušíme a nakrájíme na menší kousky. Osolíme je a opepříme. Na oleji necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na plátky. Přidáme maso a osmahneme jej. Přimícháme postupně koření – sladkou a pálivou papriku, kmín i feferonku. Přidáme bramboru nakrájenou na kostičky a rajčatový protlak. Směs dobře promícháme a zalijeme hovězím bujónem. Vše necháme pozvolna dusit cca 1,5 hodiny.

 

Segedínský guláš

ingredience: 1 kg bůčku, 50 g slaniny (či sádla či oleje), 2–3 cibule, 400 g kysaného zelí, 3–4 lžičky mleté papriky, podle chuti Vegety, 1 dcl mléka, 2–3 lžíce hladké mouky
postup: Slaninu nakrájenou na kostičky osmahneme v hrnci, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, kterou na slanině něcháme zpěnit, zasypeme mletou paprikou a vzápětí zalijeme vodou, ochutíme Vegetou a necháme vařit. Do vařící směsi přidáme na kostky nakrájené maso a vaříme do změknutí. Pak přidáme kysané zelí, z něhož jsme si slili stranou šťávu. V hrnečku rozkvedláme mouku s cukrem a mlékem, řádně rozkvedlanou směs vlejeme do hrnce za stálého míchání. Nakonec dochutíme šťávou ze zelí, cukrem a solí. Podáváme s houskovým knedlíkem či pečivem.

 

Fazolový guláš

ingredience (pro 4 osoby)2 plechovky fazolí (bílých nebo červených, na barvě nezáleží), 2 větší cibule, 5 dkg špeku, 15–20 dkg čabajky, 3 lžičky škrobu rozmíchané v ½ dcl mléka, 1 lžička cukru, špetka soli, 1 lžička mleté červené papriky, olej

postup: Na troše oleje osmahneme na kostičky nakrájený špek a přidáme na kolečka nakrájenou čabajku. Opečenou čabajku a špek vyjmeme na talíř a na zbytku oleje zpěníme cibulku. Přidáme lžičku papriky, napočítáme do tří (aby paprika nezhořkla) a zalijeme šťávou z konzerv. Přidáme 1 dcl vody a vaříme. Poté přidáme fazole a klobásu se špekem. Necháme provařit, zahustíme škrobem rozmíchaným v mléce a znovu provaříme. Dochutíme solí a cukrem. Podáváme s pečivem, například s toastovým chlebem opečeným do křupava.

 

Hovězí na zázvoru

ingredience: přední hovězí, mletý zázvor (asi půl balíčku), máslo, sůl

postup: Maso nakrájíme na co nejtenčí plátky, které vydatně zasypeme mletým zázvorem a necháme přes noc v lednici odležet. Druhý den maso zalijeme vodou a vaříme, až je krásně měkké (cca 1 hodinu i více – mělo by se rozpadat). Poté přidáme máslo a necháme ho pořádně rozpustit do šťávy. Nakonec osolíme. Podáváme s domácím knedlíkem vařeným v hadru, plátky knedlíku vydatně zalijeme šťávou.

 

Langoše

ingredience (4 osoby)1/2 kostky droždí, 10 lžic mléka, lžička cukru, 30 dkg hladké mouky, 60 g bílého jogurtu, špetka soli, olej na smažení; navrch: strouhaný sýr, kečup, asi 3 stroužky česneku, špetka soli a asi 5 lžic vody

postup: Droždí dáme kynout do vlažného mléka s cukrem. Z vykynutého kvásku, mouky, jogurtu a špetky soli zpracujeme těsto, které necháme asi 15 minut odležet. Poté z něj vytahujeme placky, které smažíme na rozpáleném oleji. Rozmačkaný česnek smícháme se solí a vlažnou vodou a touto směsí potřeme langoše, posypeme je strouhaným sýrem a pokapeme kečupem.

© iveta kulhavá (webdesign, celková koncepce a obsah stránek), eva kautzká (kód) / mapa stránek / kontakt