Crème brûlée / Francie

Klasický recept: vanilkové crème brûlée

na 8 porcí: 40 cl mléka, 60 cl smetany, 8 žloutků, 170 g cukru krupice, 1 vanilkový lusk, 80 g třtinového cukru
postup: 
1. Smetanu s mlékem smícháme s dření z vanilkového lusku a na mírném ohni přivedeme pomalu k varu. Jakmile začne směs vařit, odstavíme ji z ohně. Ve větší nádobě smícháme žloutky s cukrem (po celou dobu přípravy krému dáváme pozor, aby se nevytvořila pěna, vzduchové bublinky jsou nežádoucí) a postupně do žloutků zamícháme horkou smetanu. Směs přecedíme přes síto a rozdělíme do malých ohnivzdorných misek. Stále dáváme pozor, aby se nám na povrchu nevytvořily vzduchové bublinky, případně je lžičkou odstraníme. Misky naskládáme do hlubšího pekáče, jež naplníme horkou vodou (zhruba do úrovně hladiny krému v miskách).
2. Ve vodní lázni pečeme zhruba 55 minut v troubě vyhřáté na 100°C. Po vyjmutí z trouby musí být krém tuhý. Crème brûlée necháme v mističkách vychladnout, poté přikryjeme potravinovou fólií a necháme odpočinout v chladu alespoň 4 hodiny. V chladu vydrží čerstvý minimálně 3 dny, můžeme si jej tedy připravit dopředu.
3. Před servírováním krém posypeme třtinovým cukrem a povrch zkaramelizujeme plamenem flambovací pistole.
Tip: co se zbylými bílky viz recept na mandlové lupínky, více tipů na stránkách apetit

© iveta kulhavá (webdesign, celková koncepce a obsah stránek), eva kautzká (kód) / mapa stránek / kontakt